luni, 29 martie 2010

Leader sau Mercedes?

Dragii mei!
Ma gandeam astazi, plimbandu-ma prin oras, ce popor de ...nu stiu cum sa spun, sa nu jignesc pe nimeni, suntem! Toate strazile sufocate de masini de claxoane, injuraturi, semafoare care functioneaza aiurea, masini care gonesc pe strada , masini parcate pe trotuare, masini peste tot! Si banuiesc ca nu numai Iasul este sufocat de masini. De fapt ce sa mai spun? Iasul este parfum pe langa Bucuresti, de exemplu. Cam o data pe an ajung in Bucuresti in vizita la o prietena. De fiecare data imi propun sa stau macar o saptamana si nu rezist mai mult de 3- 4 zile. Tot din aceeasi cauza. Este jalinic!

Mergand astazi (sau mai bine zis facand slalom) printre masini parcate pe trotuare si pe strada mi-am amintit de mersul pe bicicleta. In toamna am avut ocazia sa stau doua saptamani in Olanda. Trebuie sa fii pregatit si pentru asa ceva, sa nu ai un soc cand vezi atatea biciclete. Am auzit ca in Olanda sunt 16 milioane de locuitori si 16 milioane de biciclete. Acolo aproape toata lumea merge pe bicilceta. Indiferent de statutul social, cont in banca, aproape toata lumea foloseste bicicleta. Ca sa nu mai vorbim de regulile stricte de circulatie privind marcajele pe strazi pentru biciclisti, de prioritatea care trebuie acordata mai intai biciclistilor, in trafic, si apoi masinilor.

Si acum ma intreb: noi romanii, de ce am renuntat la a mai folosi acest mijloc de transport atat de ieftin si mai ales atat de sanatos? Ne este rusine, mai ales noua femeilor, sa mai urcam pe bicicleta? Eu una recunosc ca daca m-as sui pe bicilceta s-ar uita lumea dupa mine ca dupa urs.
Aaaa ! Si mai am o nedumerire! Aud tot mai multa lume ca isi cumpara bicicleta de interior. De ce isi cumpara lumea biciclete de interior cand poti cumpara la acelasi pret biciclete de strada? Puteti iesi afara, la aer curat (ma rog, cat de curat poate fi aerul in zilele noastre), in natura, sa pedalati cativa km. Garantat satisfactia va fi mult mai mare decat daca ati sta inchisi intr-o camera unde ati pedala in nestire, uitandu-va la ceas din minut in minut ,sa vedeti daca mai aveti mult din cele 10 minute propuse pentru pedalat.

Probabil ca, daca am fi invadati de reclame la biciclete "Leader", de exemplu, sunt convinsa ca as incepe sa vad pe strada din ce in ce mai multe biciclete. Dar cum creierele noatre sunt spalate si inundate cu reclame la masini, este de inteles de ce am ajuns sclavii masinilor si ,implicit, ai sedentarismului.
Asa ca, dragii mei, in concluzie, in zilele urmatoare o sa merg si o sa-mi cumpar o bicicleta. Sincer va spun, nici macar nu mai stiu unde mai sunt astfel de magazine, dar o sa gasesc eu. Iar daca lumea se va uita ciudat la mine ...nu are decat! Eu voi fi multumita ca voi fi mai castigata cu un dram de sanatate!

Daca cineva stie in Iasi unde se pot achizitiona biciclete sa imi spuna! Va astept cu povestile voastre de viata, si nu uitati ca frumusetea vine din suflet si infloreste numai in armonie!
O seara linistita!


11 comentarii:

Claudia spunea...

eu sunt categoric pro biciclete. mai ales ca face bine la sanatate. si noua ne place teribil sa mergem cu bicicleta. as fi si pro role. problema ar fi ca eu duc si aduc baietii de la scoala. ar fi frumos ca astia de la scoala sa amenajeze loc de tinut biciclete sau role. in alte tari am vazut ca au asa ceva. noi parca am trai in padure...

Claudia spunea...

noi avem in constanta magazine destule de biciclete. poate ar fi bine sa vii aici ;;)

minoki spunea...

O sa vin ...dar...la vara, poate!

Claudia spunea...

de-abia astept sa stii! sa mergem impreuna la plaja. sau cu rolele (ca am toate marimile in portbagaj) :)) asta pana iti iei bicicleta ;;)

Anonim spunea...

Ok,
ca sa incerc sa raspund de ce noi romanii nu ne cumparam bicilete, sau de ce noi femeile nu mergem pe bicicleta, ajung la acelasi raspuns:EDUCATIE.Asta lipseste, educatie.Si de ce se cumpara biciclete de interior si nu pt afara, pt ca nu sunt organizate soselele si parcurile, aleile pentru asa ceva.Atunci e mai simplu si mai convenient sa cumparam biciclete d einterior.Vad fetele si telenovela favorita si fac si putina miscare.Simplu nu?

minoki spunea...

Da este adevarat ca nu sunt organizate soselele. Dar la faza cu telenovelele nu am inteles ceva. De ce numai fetele? Baietii nu au voie pe bicicleta? Blogul se adreseaza si femeilor si barbatilor deopotriva.Si , scriind acum ma gandeam ca tot o sa-mi iau bicileta si macar sambata si duminica dimineata, cand nu prea se omoara lumea in trafic o sa ies la o plimbare cu bicicleta. Si o sa mai am avantajul ca nu prea o sa fie lume pe strada sa se uite dupa mine ca dupa o aratare.

Miha spunea...

Maaa...tu stii sa mergi pe bicicleta? :)) Ma uimesti pe zi ce trece. :))

minoki spunea...

Daaaa stiu sa merg si imi si place. Stiamde mica sa merg. Si stii vorba aia ca sexul si mersul pe bicileta nu se uita !

Claudia spunea...

e mai putina bataie de cap sa iesi cu rolele, asta apropo de ce a scris anonimul de mai sus. doar ca tot asa, nu trebuie sa iesi singura ca obtii acelasi efect ca si cu bicicleta. (in plus rolele sunt mai ieftine)

minoki spunea...

Da e fain si cu rolele ,dar aici in Iasi chiar ca s-ar uita lumea la mine ca la OZN-uri. Iar pe iubitul meu chiar ca nu-l vad pe role.

Claudia spunea...

:))). Am reusit eu pe al meu sa-l urc pe role o singura data. Iti dai seama sa vezi un ditamai barbatul inalt de 2m calare pe role. N-a cazut niciodata dar nici nu si-a mai pus rolele in picoare de atunci. eu in schimb n-am nici o problema, ca merg doar in parc si doar cu aia mici ai mei. Nu stiu cum se uita si daca se uita cineva dupa mine in mod special, ca eu zbor ca vantul si nu vad nimic in jurul meu :))) Este super!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu