sâmbătă, 26 iunie 2010

Carti...

Dragii mei!
Zilele trecute stateam la taclale cu iubitul meu, despre carti, despre ce am mai citit fiecare in tineretile noastre, el fiind un mare amator de lectura. Din una in alta ma intreaba:
-Dar tu de ce nu mai citesti? As putea sa-ti recomand cateva carti din biblioteca mea. Si incepu sa-mi insire cateva titluri de carti. Se opri la un momentdat, vazandu-ma ca afisez un dezinteres total.

Acum stau si ma intreb: de ce mi-am pierdut total interesul pentru lectura? De ce, cu ceva ani in urma, incepeam o carte si pana nu o terminam nu ma induram sa ma dezlipesc de ea? Nu vreau sa ma laud, dar, pot spune ca am citit destul de mult pana la o anumita varsta ,cand, interesul meu pentru lectura a inceput sa scada putin cate putin. Si, probabail, ca mine ,mai sunt multi . Nu mai spun de adolescenti si copii ,pentru care cititul este o adevarata pedeapsa. De ce oare?

O fi de vina evolutia tehnologiei, aparitia internetului, care ofera posibilitati nelimitate de informare in aproape toate domeniile? Televiziunea care ne ofera o mare varietate de programe (credem noi!),si care ne acapareaza putinul timp ramas de nu mai avem timp pentru citit? Ctegoric NU! Pentru ca mai sunt si oameni care inca mai citesc carti si nu sunt impotriva tehnologiei. Chiar daca sunt in numar din ce in ce mai mic ei totusi exista.

Toamna trecut am fost in Olanda, o tara care are cel putin 100 de ani in fata noastra in materie de civilizatie si dezvoltare. Am fost profund impresionata de faptul ca ,in autobuze, in metrou, in tren am vazut oameni care citeau. Carti adevarate. Pentru mine a fost o imagine cel putin ciudata sa vad ca, intr-un vagon de tren, cel putin jumatate din calatori erau cu cartile pe brate. Ma simteam ca intr-o sala de lectura. Si ,mai ales, ce m-a uimit mai tare a fost ca am vazut foarte multi tineri citind. Si acum ma intreb din nou: noi , romanii de ce nu mai citim?

Promit ca o sa incerc de acum sa-mi rezerv macar o jumatate de ora zilnic, seara , inainte de culcare sa citesc cateva pagini de carte si sa redescopar frumustea si relaxarea in rasfoitul paginilor de hartie, si nu a link-urilor de pe net pline de tot felul de reclame care de care mai agresive, sa imi inchipui cu ochii mintii scene dintr-un roman, si sa nu imi mai obosesc vederea pana seara tarziu in fata monitorului. O sa incep cu "Fiul risipitor" care, pentru mine a fost cea mai frumoasa carte citita de mine in tinerete.Asa o sa fac!

Frumusetea vine din suflet si infloreste numai in armonie!
O seara linistita!












22 comentarii:

Claudia spunea...

minoki , si eu citesc destul de rar ca nu prea am timp. daca as putea s-o fac in timp ce fac treaba (adica sa-mi citeasca cineva cu glas tare) n-as zice nu :)). citesc cat cuprinde daca plec in vacanta si cand merg la plaja. nu plec fara o carte la mine si un sudoku cand ma duc la plaja.
am citit si eu fiul risipitor. mi-a placut dar nu a fost favorita mea. printre cartile citite in tinerete mandrie si prejudecata si pe aripile vantului sunt favoritele mele de pe locul 1. amandoua... te pup si sa ai o saptamana linitita :)

Mariean Viorel spunea...

Subiectul atins aici este dureros si trebuie comentat pe indelete .Incerc o postare pt ca nu trebuie lasat asa .Toate bune .

minoki spunea...

Anca incearca sa vezi ca macar un sfert din timpul pe care spui ca nu il ai , ti-l poti face.Dar trebuie sa recunosti ca nici citutl nu mai reprezinta o activitate de recreear cum era odata. Si mi-am amintit "La Medeleni" tot pe primul loc.

minoki spunea...

Mariean , intr-adevar e dureros, ca multe altele, de altfel.Aproape totul este dureros.Important este sa reusim sa mai alinam putin durerea care ne macina zi de zi.

Claudia spunea...

eh, m-am apucat de winnetou acuma. descopar ca inca imi place si nu l-am mai citit de 20 de ani. da, ai dreptate cu timpul. eh, nu numai timp ci si chef trebuie sa ai. n-as fi crezut niciodata ca o sa spun vreodata ca n-am chef sa fac nimica. nici sa citesc. sper sa-mi revin insa...

Mariean Viorel spunea...

Uite Minoki : doi din 23 de milioane citesc , adica ,Anca si Georgiana cu cartea Angelei . Presupunem ca inre timp am citit si noi cate ceva, cu alte cuvinte suntem patru . Este un inceput bun . Posibil sa ajungem ca olandezii in zece -cinsprezece ani . Totul este sa continuam "ca s-or mai strica si altii" .

minoki spunea...

Mariean...Doamne ajuta!

Mariean Viorel spunea...

Scuze pt literele lipsa dar am scos cafeaua din calculator si nu imi functionau tastele

angela tocilă spunea...

Şi eu mă mulţumesc să citesc bloguri si texte pe net. Doar cînd intru în librării redescopăr cartea şi-atunci mă opresc între rafturi şi citesc pe furate. Mi-a rămas o singură carte necitită în bibliotecă, dar şi aia îmi dă dureri de cap: e despre Yoga Tibetană şi n-o prea înţeleg :)

minoki spunea...

Mi-e rusine sa recunosc ca nu am mai intrat intr-o librarie de foarte mult timp.Si nu inteleg de ce, ceea ce altadata imi facea atata plecere acum aproape nu ma mai intereseaza.

Mariean Viorel spunea...

Angela , vezi ca explica bine Mircea Eliade in cartea YOGA ( chiar si tehnicile superioare )
Nimic nu se compara cu mirosul filelor indiferent cat de noua sau de veche e cartea ...

Mariean Viorel spunea...

Minoki , cred ca ai patit ca mine dupa revolutie cand in librarii aparusera tot felul de zarzavaturi si ai ramas cu asocierea asta . Din fericire cererea cititorilor a reglat problema corespunzator .

minoki spunea...

Mariean, habar nu am. De fapt dupa revolutie au inceput sa apara carti. Pentru ca, stii, ca pana atunci ,citeam"pe sub mana".Si am citit si cartile de yoga de care spune Angela. Nu ca mie mi-ar fi fost usor sa inteleg ce citesc. dar macar eram interesata. Am citit Kafka , "Procesul", si crede-ma ca yoga lui Eliade e usurica pe langa kafka.
Probabil ca am intrat intr-o alta perioada. S-au schimbat ,probabil" ierarhiile de valori. Nu stiu ce sa spun.

iulian berzuc spunea...

Pentru mine cititul este al saselea simt.Nu pot concepe viata fara citit,asa cum nu o pot concepe fara sa mananc,sa respir.Si,crede-ti-ma,nu exagerez deloc.Am carti pe care cred ca le-am citit de peste 50 de ori si de fiecare data le recitesc cu placere.Am ajuns(Doamne iarta-ma!)sa-mi pun un raft si in baie ca sa am ce citi cat stau acolo(Al Bundy e mic copil pe langa mine :)))

minoki spunea...

Foarte frumos, Iulian! Daca, macar jumatate din romani ar lua exemplu acum de la tine, poate ca nu am mai fi catalogati ca fiind o tara de manelisti , smenari , violatori...etc...

Mariean Viorel spunea...

Este usurica dar este un punct real de pornire in niste studii despre interior, exterior si armonie ,plus ca exclude de pe piata carite vrajitoarei x ale ioghinului fara legi g si alte nenorociri care creeaza ceva mai rau decat sonmul ratiunii : prostie ( cu aluzie directa la misa ).

Mariean Viorel spunea...

Iuliane , tot respectul ! Vezi Minoki ? Se lucreaza .

Anonim spunea...

Si revin cred cu acelasi comentariu de la un alt articol:daca noi, daca mass meia, nu facem o educatie, ne pierdem cu totul.Depinde f mult de societate, de cei din jur,de ce vedem si auzim.Copilul meu citeste enorm, mie imi este rusine ca nu mai citesc asa de mult ca altadata.Eram sigura ca Iulian citeste enorm;apropo, imi lipsesc postarile de pe blogul tau.Asadar, incercati sa difuzati "educatia".

minoki spunea...

Multumesc frumos de comentariu. parca ma unge la inima sa aud ca mai sunt copii care citesc. Cred ca nu m-as mai satura sa privesc un copil citind sau sa-l vad jucand acele jocuri simple ale copilariei noastre, inconjurat de alti copii.Ne pierdem si noi si mai ales copii nostri in banal, in mediocritate, in tot ceea ce inseamna valoare.

C.T spunea...

Cel care nu a citit in viata lui o carte nu poate face o conversatie ,nu poate lua parte la discutii. Daca am uitat sa mai citim se datoreaza faptului ca ne-a acaparat lacomia de bunuri materiale si am uitat sa hranim sufletul cu lectura.

Arisa. spunea...

Buna seara! Vai Doamne,am citit toate comentariile,si intr-adevaaaar oamenii nu prea mai citesc in ziua de astazi. Dar sa avem pardon , am 15 ani si citesc mult :)) am stat la bunica mea la Roman 9 zile si am citit 3 carti ,iar cand am venit din nou acasa m-a acaparat din nou netul si calculatorul ,si n-am mai citit.Chiar astazi am fost la biblioteca ,dar nu mi-am mai luat nicio carte,vreau sa fac o pauza si sa ma apuc sa lucrez cate ceva la engleza,poate si la japoneza.Un prieten foarte bun de-am meu,imi spunea anul trecut ca-mi pierd vremeaa cu citiiitul ,ca nu stiu ce,ca mai degraba stau afara ,chiar daca nu sunt subiecte interesante de discutie si mai mult ne pierdem timpul.Deh,nu l-am luat in seama,eu fac ce-mi place,iar tuu,poti sa stai afara cat doresti :d Si de cand cu liceul ( el a terminat clasa a 9-a ) s-a pus Doamne pe citit,si nu se lasa pana ce nu termina cartea respectiva,Acum sta si citeste noptile,ne recomandam carti unul altuia :)) A dat de gust ,mai sa fie:> Nu-mi imaginam niciodata ca el va citi ,daramite cu noptile :)) In Piatra-Neamt avut sambata loc la Turnul lui Stefan cel Mare o..sa-i zicem ,campanie,o festivitate:-?? care incurajeaza cititul in aer liber si de la ora 15 s-au adunat tineri cu cate o carte in mana si stateau pe banci in parc si pe la turn si citeau! fara nicio jena,rusine. Cateodata chiar as vrea sa stau in aer liber,nu in casa,sa citesc ,dar cand ii vezi pe unii ca ,vai Doamnee,citesti,ah sigur e o " tocilara": :-j iti vine sa stai linistit in camerata si sa ctesti ce-ti place ,pana la orice ora vrei.
Cititi oameni buni>:D< ca e frumoasa lumea de dupa cuvinte :) Trebuie doar sa o (re)descoperiti!

minoki spunea...

Draga mea Arisa, aproape mi-au dat lacrimile. M-ai impresionat foarte tare cu comentariul tau. Mi s-a umplut sufletul de bucurie. Ma bucur ca mai sunt si copii care citesc. Bravo, felicitari! Iti recomand sa-ti faci si tu un blog potrivit varstei tale. Prima cititoare voi fi eu. Promit!!!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu