duminică, 23 ianuarie 2011

Mare e gradina Ta, Doamne !

E vineri. Ma gandesc ca maine fiind sambata si mare pomenire a mortilor, sa merg si eu sa dau de pomana . Nu stiu care este randuiala la biserica pentru astfel de momente, asa ca sun pe matusa-mea sa-mi spuna ea ce si cum sa fac. Inteleg din spusele ei ca nu este nimic complicat, pot duce ceva mancare, un pic de vin , un pomelnic scris si bani. Zis si facut.

Ma infiintez sambata dimineata pe la ora 9 cu sticla de vin, cateva pachete de biscuiti, niste mere , banane, si niste colaci.Am uitat sa spun ca era perioada de post. Nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca biserica, destul de mare, era plina ochi. Dintr-o parte in alta, sunt insirate cateva randuri de mese, pline pana la refuz de tot felul de mancaruri, de parca nimerisem la o expozitie culinara. De o parte si de alta a meselor, asezate pe scaune, o gramada de femei , cele mai multe pensionare(bineinteles!!!), discutau de zor. In momentul cand am intrat in biserica toate privirile s-au atintit aspura mea. Dupa ce am fost masurata din cap pana in picioare de babele curioase , de parca eram un intrus intr-un club privat, m-au lasat sa imi vad de ale mele.

In zadar cautam si eu o bucatica de masa sa imi pun modestele pomene . Totul era plin dintr-un capat in altul cu tot felul de scofeturi: in fata unei doamne un platou imens cu prajituri cu nuca de cocos si niste struguri pe care cred ca a dat jumate de pensie , alaturi, pe un alt platou si mai mare, troneaza pe langa barcutele de ardei umplute cu pate si niste prajituri de casa, un ditamai ananasul!

In sfarsit, gasesc un colt de masa mai aerisit. O rog pe doamna cu palarie, care imi dau seama ca este stapana coltului de masa, sa mai stranga un pic farfuriile, sa incap si eu.
-Nu se poate! Aici e ocupat , duduie, imi raspunde sec. Aici vine vecina de la 3. Inca nu a ajuns, dar trebuie sa apara.
O injuratura mi se opreste brusc la iesirea din gura, pentru ca relizez ca sunt intr-o biserica.


Gasesc un loc, in sfarsit, si imi asez si eu pomenele. Ma duc si dau pomelnicul preotului care citeste in nestire numele celor morti . Nu-l asculta nimeni. In biserica este un vacarm in crestere. A aparut si "doamna de la 3". Doamna cu palarie o intreaba cu voce tare, nesinchisindu-se ca se afla totusi intr-un lacas de cult:

- Doamna Marlena , ati adus cafeaua?
- Vai, doamna Niculina, da' se poate? Cum sa nu? Si scoate un termos imens din care ii toarna doamnei Niculina, si altor catorva"doamne" din vecintatae.

Din celalat capat al mesei, adica si din celalat capat de biserica se aude o voce:
- Doamna Marlena , mai aveti cafea?
- Da mai am. Se uita spre colegele de la masa si cu un ton rugator le spune:
- Dati termosul din mana in mana, sa ajunga si la doamna Georgeta in fund!


Si cum la o cafeluta mereu se incing si barfele, dragele mele "doamne" incep s-o barfeasca pe madam Pescariu, care nu a mai dat pe la biserica de vreo 2 saptamani. In tot acest timp bietul preot citeste neincetat numele mortilor de pe pomelnice, fara sa-l asculte nimeni pentru ca madamele sunt prea preocupate de alte discutii.
Din cand in cand de la masa mare si insufeltita de cafeluta doamnei Marlena si barfele la adresa domanei Pescariu, se mai ridica cate una si isi face cruce . Este pomelnicul cu numele mortilor ei. Sau nu? Pentru ca de o ora preotul rosteste aproximativ aceleasi nume. Si nimeni nu il asculta.


O cruce mare imi fac si eu si ies din biserica, nu pentru ca mi-as fi auzit pomelnicul, ci de mirare pentru ca "Mare e gradina Ta, Doamne !"

28 comentarii:

iulian berzuc spunea...

Cea mai tare postare.Ai uitat sa povestesti si despre "stalpii de bisrica" fara de care nu se misca nimic si nimeni in biserica.Stii tu ,acele persoane care iti spun pe unde sa mergi in biserica,cand sa te inchini,la ce icoane sa mergi prima oara,etc.Ai uitat sa povestesti si despre acei preoti care refuza sa te ingroape pentru ca nu ti-ai platit taxele catre biserica.Oameni buni!Multi dintre noi merg totusi in bisrica nu ca sa intre in dialoguri cu "stalpii" si nici sa asculte cum preotul citeste dintr-o carte,multi dintre noi merg in speranta ca acolo sunt mai aproape de Dumnezeu si vor dialoga mai bine cu El.

minoki spunea...

Iulian, eu merg la biserica si am reusit performanta sa ignor persoanele despre care vorbesti tu. Mie mi s-a intamplat sa merg la biserica si sa vreau sa ma asez un pic pe un scaun, pentru ca ma durea spatele de nu ma mai puteam tine pe picioare, si nu am fost lasata pe moivul ca scaunul este ocupat desi era cat se poate de gol. Iar ceea ce am postat mai sus este cat se poate de real.

Traian spunea...

Buna seara!
Pai nu stii treaba cu scaunele?
Alea sunt pe viata ale "sponsorilor"...!

Traian spunea...

De ce nu primeste comentariul?

minoki spunea...

Buna seara , Traiane!
Pana la un momentdat chiar nu am stiut cum e treaba cu scaunele.Eu am crezut ca sunt pentru toti care intra si au nevoie de ele.
Pentru comentarii trebuie sa astepti sa fie moderate. Am mai spus ca am primit si comentarii care nu merita sa fie publicate si atunci le sterg dinainte .

Anonim spunea...

Asta tine de educatie si de bun simt.Nu te duci acolo sa te "falesti"cu bucatele.Te duci sa te rogi si sa dai de pomana, dar acum s-au "emancipat" si tantele de biserica cum le zic eu. Ce sa faca si ele saracele daca numai barfa la o cafea stiu si asta fac toata ziua, atunci continua si la biserica sa nu care cumva sa piarda ceva.Sunt curioasa cum erai imbracata de te analizau ele asa? Mie mi s-a intamplat sa ma traga o babuta de fusta care era pana sub genunchi si sa-mi zica ca nu se vine asa la biserica.

minoki spunea...

Eram imbracata decent si intru acoperita in biserica, dar ele erau acolo obisnuitele locului. Iar eu "the stranger".

Miha spunea...

Asta e de-a rasu'-plansu'...

Geta spunea...

Stimata Doamna, am citit toate postarile dvs. cu mare placere. Aveti un stil relaxant. Pentru mine este o adevarata terapie sa va citesc postarile. Fiecare postare a dvs. contine un mesaj interesant si multe informatii. Aveti o experienta de viata care va defineste ca o personalitate puternica. Povestirile dvs. ma incarca cu energia pozitiva pe care reusiti foarte bine sa o transmiteti cititorilor blogului dvs. Precizez: am gasit adresa blogului dvs..... la comentarii..... pe o postare a blogului meu. Geta din RmVilcea 62 ani.

minoki spunea...

Asa este, Miho.Dar aproape totul in tara asta este de-a rasu'- plansu'. Nu avem decat sa mergem inainte asa sau sa emigram in Canada, vorba lui Iulian.

minoki spunea...

Doamna Geta , multumesc frumos pentru aprecieri. Va mai astept cu drag pe la mine pe blog.

corina spunea...

Frumoasa postare si adevarata.Totusi noi nu trebuie sa ne poticnim de aceasta lume de acolo fie preot fie mirean.Traditia populara e una insa traditia bisericii si legile ei sunt cu totul altceva.La pomeni pentru morti nu trebuie dusa mancare ci o prescura mica si o sticla cu vin.Acolo preotul trbuie sa faca randuiala insa stii care e problema?Omul nu vrea in ruptul capului sa inteleaga legile bisericesti. Nu-i plac aceste legi si gata.Dumnezeu nu are nevoie de mancarea noastra ci de rugaciunea noastra.
Oricum e dureros ce se intampla in bisericile noastre e de plans....
Domnul sa te binecuvinteze aceasta saptamana!

Traian spunea...

Buna dimineata!
Nimic despre ziua de azi?

M. NECHITA spunea...

Vorba Parintelui Calistrat:"babelor, v-ati pus uniforma(incheiate pana`n gat, cu fustane si broboada) si imi stati cu spatele la altar in timpul liturghiei, cautand "victime in blugi" ca sa aveti ce barfi , ce susoti! si asta in timp ce "victima in blugi" imi asculta smerita fiecare cuvant! barfa afara din biserica ...sa ramana doar smerenia!!!!!!!!!!"
Dar ca Parintele Calistrat ....putini.....

minoki spunea...

Corina, adevrat ai spus si ma repet . Crezi ca putem face ceva? Crezi ca putem noi schimba mentalitati adanc inradacinate. Sau, poate am putea , dar sunt altii care nu vor.
Doamne ajuta!

minoki spunea...

Traiane despre ziua de azi...nimic. Poate despre ziua de maine....

minoki spunea...

M. NEKITA sunt in asentimentul tau. TOTAL !

corina spunea...

Pai...posibil sa fie valabile amandoua alternative pe care le-ai amintit. Acum depinde si de oameni dar si de preoti.Stii cum e... problema e ca se bat cap in cap.Dar eu cred ca noi fiecare personal trebuie sa privim mai sus adica la tinta care e Hristos.De ce ? Ca sa ne putem mantui!Asta e cel mai important sa fim in vesnicie cu Hristos altfel suntem pierduti.Iar daca in biserica e taraboi, atunci sa luam la citit zilnic vietile Sfintilor care ne explica si ne dau putere ca sa intelegem cuvantul lui Dumnezeu din Biblie.Iar la Sf.Biserica sa luam parte ca sa putem sa ne impartasim de Harul Domnului care se revarsa prin preoti care sunt slujitorii Lui.
O zi linistita!

Traian spunea...

Buna seara!
Nimc despre ziua de astazi?
Ma refer la Piata Unirii?!

minoki spunea...

Buna dimineata! Absolut nimic despre ziua de azi. Chestiile cu iz politic ma scarbesc prea tare, asa incat am preferat sa nu scriu nimic despre ziua de ieri.

georgiana spunea...

Şi mai frumos este când aceleaşi pensionare de care vorbeai se apucă să-ţi facă observaţii în timp ce tu asculţi slujba. Ceva de genul: "nu se stă în biserică nu mâinile la spate" sau "trebuia să-ţi acoperi capul c-un batic, ceva" etc şamd.
Spre ruşinea mea, recunosc, tocmai de asta am ajuns să dau din ce în ce mai rar pe la biserică. Duamni iartă-mă!
Una peste alta, m-am amuzat teribil la povestirea ta! :))

CARMEN spunea...

Traiesc în Germania de peste 10 ani. Eu sunt botezata ortodox, sotul catolic, la biserica nu mergem în mod regulat, însa atunci când o facem, este într-adevar un moment de reculegere; un moment de concentrare intensa asupra celor ce nu mai sunt, dar ne-au însotit îndeaproape în viata, asupra celor dragi din familie care ne sunt înca aproape, facem ordine în gânduri, aprindem o lumânare... Atât în biserica orodoxa, cât si în cea catolica, gasim linistea si intimitatea pe care si-o doreste orice om normal. Ceea ce povestesti tu aici, ar putea fi scenariul unei comedii-parodii, pacat ca ai trait aievea!
PS: îmi place felul tau de exprimare si temele abordate :) Te-am trecut în blogroll-ul meu si voi mai trece pe aici :)

minoki spunea...

Carmen ce scriu este real. Nu fabulez.

minoki spunea...

Georgiana daca stai retrasa mai spatele bisericii fara sa te bagi in seam a sa stii ca ai sanse sa asculti si sa te reculegi in biserica.
Mai greu este sa ignori babele care sunt asa de insufeltite si se apuca de cantat odata cu preotul. Sunt unele care canta cum scartie unghia pe tabla de scris, sau cum hrascai cu un cui pe o tabla. pe alea chiar nu e pot ignora. Le-as indesa o soseta in gura.

Claudia spunea...

fata, la voi la biserica parca ar fi clubul babelor :)) am ras sa mor de postare. n-ai ce cauta fata pe acolo, sau n-ai nimerit biserica bine :)

minoki spunea...

Draga Anca, daca nu ai avut rabdare sa citesti comentariile in toate o sa regasesti cate o situatie asemanatoare. Si persoanele care au scris sigur nu au mers la aceeasi biserica cu mine.Asa ca....Mai sunt destule.

Anonim spunea...

Mai bine e sa te rogi in sinea ta...k D-zeu te aude si chiar dak nu te aflii intr-o biserica....la cum sunt unii preoti in ziua de astazi....:-j

minoki spunea...

Anonim, un preot spunea ca biserica este liantul intre tine si Dumnezeu. Asa ca, parerea mea, este ca totusi e mai bine sa mergem din cand in cand la biserica, trebuie doar un pic de rabdare si o sa gasesti si biserica si proetul care iti vor fi aproape de suflet. Mai sunt si preoti cu har, adevarat ca sunt din ce in ce mai putini , dar mai sunt.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu