joi, 24 februarie 2011

Legea bunului simt

Ma intalnesc zilele trecute cu un amic. Este un fost coleg de scoala, care intre timp "s-a ajuns", asa cum "s-au ajuns" multi dupa' 89 . Acum are doua magazine de imbracaminte  si le conduce cu o "mana de fier" cum zice el. De fapt, in unul din magazinele lui ne-am si intalnit intamplator.
-Hai sa-ti arat, imi spune.
Si imi arata el cum incepe  sa dea ordine, si, probabil vrand sa isi arate si mai mult autoritatea, incepe sa zbiere ca un caine turbat: 
-Va  ia mama dracului daca nu faceti asa cum v-am spus, iar cui nu-i convine sa-si aduca demisia, pentru ca oameni care vor sa munceasca sunt destui!
Dupa ce isi termina de urlat amenintarile imi spune:
-Vezi? Asa se conduce o afacere.Trebuie sa fii dur, imi spune cu un aer superior. Cine are banul are putere! Eu le platesc si ele fac ce spun eu, si nici bani multi nu le dau mult sa nu li se urce la cap, imi spune cu ranjet pe fata.
-"Taran parvenit si prost ce esti !" imi  vine sa ii aunc in fata , dar prefer sa ma scuz ca ma grabesc si plec repede sa iau o gura de aer pentru ca greata ce mi-a provocat-o imi sta efectiv in gat.

Merg pe strada si ma gandesc la fetele acelea care stateau umile in fata lui dispuse sa accepte toate vorbele de ocara doar pentru a nu fi date afara pentru ca au familii, au rate la banci , si viata lor  este grea. 
Ma gandesc si la mine; eu nu am angajati, pentru ca afacerea mea este mica, dar daca as avea, la fel as deveni si eu? Nu cred pentru ca eu sunt de parere ca o afacere este sustinuta, pana la urma, de angajati. Ei sunt baza, ei sunt cei care aduc profitul . Si un angajat care da randament trebuie tinut bine,  cu un salariu motivant si incurajat permanent. 

Nu-i asa ca va suna foarte cunoscut  expresia asta : "daca nu faci asa...o sa..." care suna a amenintare? Oare de ce nu se poate  ceva de genul: "daca realizezi asta...o sa primesti....,o sa fii promovat...,sau...o sa mai primesti un mic bonus la salariu?
Este stiut ca, in Romania, mersul la serviciu este un adevarat calvar, o corvoada in adevaratul sens al cuvantului. Sunt 8 ore, si de multe ori chiar mai multe, de umilinte, de stari conflictuale cu "seful", de conditii de munca de multe ori destul de precare.

Nu vreau sa ma transform intr-o sindicalista. Departe de mine acest gand! Stiu ca sunt si angajati care nu-si merita salariile, care vin la serviciu numai de dragul de a veni si ei undeva, dar cred, pana la urma, ca  ne invartim intr-un cerc vicios: lipsa de interes a angajatului, rezulta din nesimtirea si lipsa de interes fata de angajat, a patronului.

Ca un fel de ironie, tocmai am aflat ca saptamana viitoare guvernul vrea sa publice in Monitorul Oficial noul Cod al muncii. Legi tampite adoptate de un guvern si mai tampit. De fapt ma gandesc ca orice lege, oricat de buna ar fi, pana la urma, nu poate schimba o mentalitate. Ce lege ar obliga un patron sa intre la el in firma si sa salute cu respect angajatele, sa le intrebe ce mai fac? Ce lege i-ar obliga pe patroni sa le cunoasca angajatilor, catusi de putin, vietile personale cu necazurile si bucuriile lor? Ce lege i-ar obliga pe patroni sa motiveze  cu bonusuri la salariu, sau zile libere, angajatii care au obtinut un rezultat bun in munca? Sau macar cateva cuvinte de apreciere care, garantat, ar motiva angajatii sa fie mult mai eficienti. Ar fi una: Legea Bunului Simt, dar, pe aceasta nu a votat-o nimeni inca!

33 comentarii:

Costin Nitescu spunea...

Agree.
In totalitate.

minoki spunea...

Costin, ma bucur ca esti de agree cu mine.

Alina spunea...

Minoki draga, este adevarat ca romanii inghit cam multe de la patroni ca cel pe care l-ai descris. Pentru ca nu au curaj sa intre in jungla care este pe piata muncii de la noi. Pentru ca nici angajarile nu prea se mai fac "pe bune" ci pe alte atribute :( Nu stiu daca actualul cod al muncii este mai bun sau mai rau decat cel dinainte. Legile vechi nu m-au protejat de amenintarea ca voi fi data in somaj cand am fost in concediu de crestere a copilului acum zece ani, iar legea pe care vrem s-o inlocuim nu m-a protejat de restrucrurarea abuziva dintr-o multinationala. Oricare ar fi legile, ceea ce face de fapt diferenta in final este atitudinea patronului sau a sefului.

minoki spunea...

Asa este Alina draga. Pana la urma oricare ar fi legea, buna sau rea, nimic nu ne impiedica sa fim mai toleranti unii cu altii.

Anonim spunea...

Minoki, atata dreptate ai incat nici nu mai stiu ce'ar mai fi de adaugat... Pot doar sa spun c'am trait si eu momente de genul angajatelor colegului tau, dar, satula la um moment dat, am plecat. Am plecat pentru ca aveam sprijin si sustinere acasa. Acum nu pot decat sa spun ca sunt o norocoasa ca si tine. Sunt angajata mea si mi-e foarte bine si sincer nu cred c-as mai putea indura umilinte din partea angajatorului.

Miha spunea...

Eiii...uite la asta m-am referit cand am spus ca adevarul e undeva la mijloc in postarea ta despre vanzatoare.
Cand lucrezi la un asemenea specimen, pentru ca n-ai incotro, ca altceva nu gasesti si ai copii de crescut si rate la banca de platit si dupa o tura de zbierete tocmai ai un client... oricat ai vrea zambetul iti e cam fortat. Asta daca iti iese, ca sunt momente cand chiar nu-ti iese.

Sophie spunea...

din pacate patronii vor sa fie stapani cu totul pe viata ta- sa ajungi sclavul lor fara timp liber si familie. criza este mana cereasca pentru foarte multi- la mine fac angajari, modernizari, dar pentru fraierii care sunt in firma de ceva timp nu se poate face nimic- doar e CRIZA

Traian spunea...

Nu sunt Solomon,dar fiecare cu dreptatea lui;
Nici unii patroni,nici unii angajati, nu sunt
pregatiti pentru indeletnicirile lor, si atunci??

minoki spunea...

Georgiano , ma bucur pentru tin e. ceea ce nu as putea spune la fel despre mine.

minoki spunea...

Miho, acu fac si eu ca Traian: ce este de facut?

minoki spunea...

Ce sa spun Sophie? Daca eu personal as putea face ceva, daca as putea sa schimb ceva, as face oricat ar costa asta. dar din pacate nu se poate.

minoki spunea...

Traiane, nu ar fi mai bine sa ne ajutam unii pe altii? Nu ma refer la acte de caritate din partea patronilor. Ci la acel ajutor reciproc. Eu iti spun ca angajat ce nevoi am iar tu ca patron imi spui cum vrei tu sa fac eu, ca tu sa iti dezvolti afacerea. dar nu uita ca "tonul face muzica!"

CARMEN spunea...

Pâna la urma, fostul tau coleg tot o sa-"si rupa gâtul", ca altfel nu ar exista echilibru pe Pamânt! cel putin asa sper!

minoki spunea...

Dar nu e vorba numai de fostul meu coleg. este vorba de o categorie care cuprinde o masa de tarani parveniti mult mai mare.

Anonim spunea...

Ceea ce am citit ca ai scris m-a facut sa constat odata in plus ca -TOTUSI- am un shef pentru care pot fi invidiata...!!!(Mishutza)

minoki spunea...

Ma bucur si eu pentru tine,Mishutza!

Lumi RO spunea...

Exista oameni si oameni. Ma bucur ca nu am facut parte din categoria celui de sus. Peste tot in lume sunt sefi si sefi, doar ca depinde cum ii nimeresti. Dar asa sunt "cate unii" vor sa se dea grande si sa arate cate "putere" au ei. RUSINE sa le fie, ca toti suntem OAMENI. Tatal meu are o vroba:Stii legea lui ohm: fii OM cu mine, ca sa fiu si eu OM cu tine.

minoki spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
minoki spunea...

Lumi, cum spuneam si mai sus,este foarte trist ca acest caz nu este doar unul izolat. Etse un fenomen in Romania, pe care prea repede nu o sa-l combatem.

Anonim spunea...

Nu trebuia sa iesi din magazin si sa-l lasi sa troneze in nesimtirea lui, trebuia sa-l ridiculizezi in fata acelor fete, sa-l faci sa inteleaga ca e un idiot. Sigur, sansele erau mai mari ca el sa nu inteleaga... dar n-ai nevoie de asemenea prieteni in preajma ta. S-ar fi suparat, dar era sansa lui sa i se "zdruncine" ceva in constiinta...
Sunt intr-o pasa destul de revolutionara, eu insami nu mai vreau sa inghit nimic, ci ripostez ori de cate ori mi se ridica mingea la plasa...

minoki spunea...

Draga, Acuarele, sa stii ca toata viata mea am fugit de astfel de "prieteni" .Era un simplu coleg da care nu am stiut cum sa scap si atunci mai repede. Nu am putut sa suport nicioddata aceasta categorie de parveniti , care au uitat de unde au plecat.

Anonim spunea...

gata v-am trecut si eu la mine va mai astept sa mai treceti
O zi frumoasa!

Andreea Toma spunea...

Si din pacate nici in viitor nu va fi votata o astfel de lege. Pentru ca bunul simt aproape ca a disparut din mentalitatea noastra si a fost inlocuit de "am bani, eu comand. fac ce vrea muschiul meu si faci ce vrea muschiul meu ca eu sunt ala cu banul". Da, problema e in mentalitate si chiar nu stiu cum ar putea patronii de azi sa inteleaga faptul ca fara angajati care sa produca pentru el, nu ar mai avea banii aia ce le dau atata putere. Ei prefera sa schimbe angajatii cat de des, decat sa isi formeze cativa pe care sa ii stimuleze sa munceasca mai bine si mai mult fara ca asta sa li se para o corvoada.

minoki spunea...

cypy , ma bucur! Multumesc!

minoki spunea...

Andreea, ai vreo idee? Crezi cumva cain viitorul apropiat se va schimba ceva?

Andreea Toma spunea...

Nu sunt atat de optimista sa cred intr-o schimbare, pentru ca mentalitatea se schimba cel mai greu. Poti schimba hainele, coafura, culoarea parului etc., dar modul in care gandesti e maigreu de schimbat.

FLORINASH spunea...

ai punctat foarte bine,comportamentul asa zishilor patroni din RO,vine din mentalitate.pina nu o vom schimba,nu vom lua ceva bun din afara..angajat-patron sau invers,vom asista la multe scene dureroase,ca acea relatata de tine.imi aduc aminte,cineva mi-a spus ca in afara,patronul merge in excursii cu angajatzii,uneori ai invita la cina,cum suna...PARCA VINE DIN ALTA LUME,NU?
te cred ca ti-a venit greatza,la ce ai asistat.ma intreb si eu,cum te-ai imtrebat si tu,OARE asa ash fi si eu atit de prost ca cel descris de tine,daca as fi patron cu mai multzi angajatzi? nu ma bat cu pumnul in piept ca ash fi lapte si miere,dar ceva din mine imi spune ca nici nu ash fi atit de NEMERNIC!!!

minoki spunea...

Asa este , Andreea, si asta este cel mai trist in Romania.

minoki spunea...

Ai mare dreptate Florinas, dar cati sunt ca noi?

Anonim spunea...

Pentru Florinash; si pe mine m-a invitat seful. Doar ca la pranz, nu la cina, dar banuiesc ca nu conteaza. Si acum zambesc...pardon, ranjesc...(Mishutza)

minoki spunea...

Mishutza , toata blogosfera se bucura pentru tine pentru ca ai asa un sef de invidiat. Nu am inteles de ce ai ranjit. Poate ne explici si noua. In rest...mult succes la locul de munca!

Anonim spunea...

Te aprob 100% virusel si mor de dorul tau.cind mai stam la taifas???

minoki spunea...

Anonimus cand doresti tu...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu