sâmbătă, 29 octombrie 2011

Credinta sau....?

M-am gandit mult daca sa scriu, sau nu, aceasta postare pentru ca, dincolo de furia cititorilor, nu as vrea sa am de-a face cu mania lui Dumnezeu, pe care il simt cam suparat pe mine in ultima vreme. Dar nu ma pot abtine sa nu comentez.

Ma uitam dimineata la Tv, la stiri, cum capul Sfantului Andrei a fost asezat langa Moastele Sfantului Andrei Saguna, asta dupa ce, acelasi cap, a fost adus tocmai din Grecia si langa Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, la Bucuresti. Mi-amintesc ca, si  la Iasi, la Moastele Sfintei Parascheva, a fost adusa tot din Grecia mana dreapta a Sfantului Policarp. Si mai nou, am aflat ca, tot la Iasi, la biserica Trei Ierarhi, se afla o parte din mandibula Sf. Vasile cel Mare.


Doamne, iarta-ma, dar trebuia sa scriu despre asta pentru ca in mintea mea nu pot intelege 
cum e sa mergi intr-o procesiune in care este plimbat un craniu intr-o cutie de argint, sau o mana? Da', cum o fi sa te duci sa te inchini la o mandibula? Fie ea si de sfant?

Poate se gaseste o minte mai luminata decat a mea, un suflet mai putin ratacit decat al meu, sa imi explice si mie ce si cum e cu treaba asta cu inchinatul, pentru ca mie mi se pare cam horror si ma cam trec fiorii numai cand ma gandesc la ce se afla in cutiile acelea de argint, daramite sa ma mai si inchin la ele!

18 comentarii:

dia spunea...

sa stii ca si noi tot asta comentam de dimineata...eu nu o persoana bisericoasa, si pe deasupra, nebunia asta cu moastele imi aduce mai mult a chestie comerciala decat credinta...

Ioana spunea...

=)) =)) =)) Ce m-am perpelit :))

Sincer, si eu cred la fel. Dar na, fiecare si le stie pe ale lui, daca ei asa se simt mai aproape de cele sfinte, treaba lor! :))

Dan spunea...

Nu, asta nu-i credinta. Credinta este iubire. Mai degraba ce spui tu arata a afacere. De altfel se spune prin unele cercuri ca Prea Fericitul este un bun om de afaceri. Nu stiu cât o fi... Dar am constatat ca este totusi un om nu normal, ci marunt, capabil de simtiri care n-ar trebui sa-l locuiasca: dispretul pentru aproape si lipsa de respect. Altfel de ce nu a fost prezent în Parlament când a vorbit Regele??

minoki spunea...

Adnia, eu zic ca sunt cat de cat, dar asta mi se pare chiar sinistru.

minoki spunea...

Ioana, ai dreptate.

minoki spunea...

Dane, ce ma uimeste ca de fapt daca moastele vin din afara inseamna ca nu numai la noi se intampla. Ma refer la Romania.

Melly spunea...

Intr-o oarecare masura va dau dreptate ca suna a afacere comerciala treaba cu moastele, de fapt se practica de mult, in ceea ce priveste adorarea lor nu mi se pare nimic rau, daca Hristos doar atingea cu haina pe cineva acela se vindeca, de ce sa nu fie acelasi lucru si cu moastele sfintilor, fireste ca depinde de credinta fiecaruia, dar s-au vazut cazuri de vindecare prin atingerea de ele. Deci hai sa lasam loc si pentru ceva bun in toate astea.

.✿*E LENA*✿. spunea...

Bună Minodora!
Nu comentez!
Duminică frumoasă îți doresc!
Te pup scumpo!

Mihaela spunea...

Minoki, Dumnezeu nu este maniat pe tine, nu cred sa fi facut ceva asa de rau ca El sa se supere. Fiecare din noi avem greutati si perioade nu tocmai bune, dar intotdeauna trebuie sa avem credinta in El si sa ne rugam, pentru ca Domnul ne va ajuta intotdeauna. Iti spun asta pentru ca ne-a ajutat pe noi atunci cand nu mai vedeam nici un fel de solutie, eram la un capat mort. Roaga-te si urmeaza-I cuvantul. Roaga-te Lui, si nimanui altcuiva. Sfintii putem sa ii sarbatorim, dar de rugat trebuie sa ne rugam numai lui Dumnezeu. Cat despre mesajul tau despre moaste, nu trebuie sa ne inchinam lor, si nu pot sa ma pronunt despre procesiuni pentru ca nu am vazut si nu stiu. Dar, la fel cum zicea Melly mai sus, moastele sfintilor pot sa fie pline de "ungere" cu binecuvantarea Domnului, care poate fi transmisa si celor care o ating, dar asta prin credinta si rugaciune. Poti sa citesti despre asta in Biblie in 2 Imparati (2 Regi) 13: 20-21. Domnul sa te binecuvanteze!

minoki spunea...

Mihaela, multumesc pentru cuvintele tale frumoase si pline de credinta. Dar , dupa parerea mea umila, daca ai o parte dintr-un trup, sau trupul intreg al unui sfant mi se pare sinistru sa te plimbi cu el din loc in loc. Eu zic ca ar trebui sa nu stea asa la vedere si mai ales sa facem din locurile de pelerinaj locuri de facut comert si tiganeala.

Alina spunea...

Desigur, e un semn de credinta sa cinstesti ramasitele unui sfant, dar ma intreb daca intr-adevar aceasta este cinstirea care li secuvine? Si mi e mi se pare ca aduce a circ, mai ales cand am auzit de soferi ca au atins de racle cheile masinii ca sa nu aiba accidente sau si-au trecut portofelul ca sa le aduca bani. Iubiti credinciosi, oare aceasta ne este credinta? Doar atat a mai ramas? Toate cele bune, Minoki!

sarah spunea...

m-au apuca nervii aia mari,mari de tot.eu as vrea ca toti ,absolut toti "crestinii devotati credintei" sa imi spuna un verset din Bibilie unde zice sa te rog oricariu alt sfant afara de Dumnezeu.frateeeee Dumnezeu ne cere strict sa nu ne inchinam la nimeni si nimic afara de El.cum ramane cu sfintii???a uitat oare Dumnezeu sa precizere si sa porunceasca omului sa se roage la sfinti?eu una nu cred ca Dumnezeu uita sau omite.chestiutele astea sunt doar asa,sa manipuleze sau sa imbogateasca pe niste unii.in fond nu exista nicio dovada ca mandibula,mana,corpul samd sunt ale sfantului respectiv.eu personal m-am scarbit cand s-a descoperit ca celebra icoana facatoare de minuni era doar un truc,cu apa pusa in capsule de ceara care se topeau si icoana parea ca plage.repet era doar niste ceara se topea datorita caldurii.eu cred daca in Dumnezeu,ma rog doar lui si nu ma intereseaza nimic altceva.
cine vrea sa arunce cu rosii si oua este asteptat la mine pe blog sa ma injure sau dece nu sa imi dovedeasca ca gresec.pupici Mino

Melly spunea...

Sfintii sunt mijlocitori pentru noi inaintea lui Dumnezeu, mai ales sfantul al carui nume il purtam.
Acum 25 de ani tatal meu a fost foarte bolnav si mereu era trimis la Iasi pentru ca in Bacau toti doctorii spuneau ca nu are nimic, dar el se stingea.Impreuna cu mama mergeam la el si inainte treceam pe la moastele Sf. Parascheva cu haine de-ale lui (pe care apoi le imbraca - pijama)si lasam acatiste catre ea.
Intr-o buna zi un doctor tinar i-a facut nenumarate ecografii si s-a descoperit o gaura in stomac cit o moneda de 50 de bani. Tata ar fi fost in pericol de moarte daca ar mai fi trait o zi cu ea. Cu rugaciunile Cuv. Parascheva el s-a salvat si traieste si acum.
Ii sunt recunoscatoare sfintei Parascheva ca mi-a salvat tatal!
Pentru ajutorul pe care il primim prin ei merita cinstiti!

Max Peter spunea...

Împărtăşesc câteva din ideile colegilor, dar aş prefera să mă abţin. Dacă este să vorbim despre credinţă, pentru mine este ceva personal. Şi-apoi ştiţi cum e: nu fă ce face popa...

Traian spunea...

La mine a fost cu sf. Dumitru...atata tiganie amestecata cu calugari vanzatori de te miri ce, nu am vazut decat acum un an. Tot acolo.

Ninulescu spunea...

"sau" in mod sigur ! :(
Dar tot e bine ca inca nu au inceput sa vanda indulgente... Poate in cativa ani o sa le vina si ideea aceea.

Unknown spunea...

Pe blogul meu am scris în postarea de duminică 30 octombrie despre aducerea capului Sf. Andrei la Alba Iulia. Nu mai revin. Sunt ortodox dar Biserica spune: "să nu te închini "chipului cioplit". Sunt de acord că o icoană reprezintă un anume sfânt şi că închinarea la icoană reprezintă închinarea la imagine şi nu la pânză, dar închinarea la moaşte cred că deja depoăşeşte imaginea. Apoi o mână, un deget, un cap nu reprezintă o ciuntire a întregului? De ce acei oameni care au devenit sfinţi prin comportamentul lor nu sunt lăsaţi să se odihnească după moarte? Dacă cineva vrea să se închine la moaşte de ce nu se seplasează el la locul unde se află acestea şi aşteaptă să i se aducă "pe tavă" acasă la el? Apoi, sfinţii au fost iubitoti de smerenie şi de traiul modest pe care l-au dus. De ce acum sunt purtate moaştele lor în racle de argint? Toate astea nu sunt decât nişte contradicţii. Deci să credem şi să ne rugăm aşa cum se spune: fiecare în cămăruţa lui cu Icoana lui Iisus în suflet.

sarah spunea...

Melly eu cred ca gresesti ENORM.singurul care ti-a salvat tatal este Dumnezeu,doar El da viata si moarte.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu