joi, 22 decembrie 2011

Colindele copilariei

Fetita pasea cu pasi repezi si inima sa-i sara din piept. Era emotionata. Mergea pentru prima oara sa-si colinde bunicii. Toata ziua cantase prin casa colindul invatat la gradinita, iar acum isi repeta mereu in gand: "Am plecat sa colindam/ Domn, Domn sa-naltam....", sa nu uite si sa nu se faca cumva de ras in fata bunicilor. Afara ningea de dimineata, neincetat, iar zapada asternuta peste case si  copaci o faceau sa se simta ca intr-unul din basmele pe care i le citea mama in fiecare seara.

Aproape ajunsa , isi zari bunicii care stateau in poarta uitandu-se lung pe ulita, asa cum faceau de fiecare data, cand venea in vizita.
De cum intra in curte isi imbratisa bunicii si ii intreba sfioasa:
- Primiti cu colinda?
 -Primim, primim, raspunsera amandoi.
Atunci fetita incepu cu glas timid : "Am plecat sa colindam, Domn, Domn sa-naltam,/ Cand boierii nu-s acasa...."
Pe la jumatatea colindului fetita se opri brusc si intreba nedumerita:
-Bunico, de ce plangi? Nu-ti place colinda mea?
- Ba da, raspunse bunica, cu fata scaldata de lacrimi si un zambet larg. Tocmai pentru ca e foarte frumoasa , de aceea plang. M-a emotionat!
-Atunci o iau de la capat, spuse copila bucuroasa si mai increzatoare.
Isi drese galsul si porni din nou a canta, mult mai insufletita.
Dupa ce termina de colindat, bunica scoase din portofel 100 de lei, o saruta pe frunte si ii spuse :
-Sa fii sanatoasa, draga noastra, si sa mai vii si la anul sa ne colinzi. Iar acum hai in casa pentru ca ti-am pregatit fursecuri, cornulete si compot de mere si prune uscate.

Fetita o zbughi in casa se cocota in varful patului unde stia ca bunica mereu ii aducea mancarurile ei preferate. Intre timp aparu si bunicul care pentru ea era cel mai intelept om de pe pamant. Stia ca orice intrebare i-ar pune, bunicul mereu stia sa raspunda. De aceea il intreba, stiind ca si de aceasta data va afla rsapunsul:
-Bunicule, chiar exista Mos Craciun? Am auzit de pe la alti copii, de la gradinita, cum ca Mos Craciun nu exista!
-Apoi, cum sa nu existe, draga mea? El vine tocmai de la Polul Nord, un loc in care nu este decat zapada, cat vezi cu ochii. Tot anul primeste scrisori cu dorintele copiilor si ale oamenilor mari, iar in noapte magica, de dinainte de Craciun porneste cu sania si imparte daruri. Numai ca el vine doar le cei care cred cu adevarat in puterile lui de a ne darui, pe langa cadourile mult visate, bucuria de a sarbatori aceste zile magice. 
-Stiam eu ca tu o sa ma lamuresti, bunicule, ii raspunse fetita vesela si il saruta apoi pe amandoi obrajii. 

Intre timp aparu si bunica cu prajiturile si cana cu compot de mere si prune uscate. Camera micuta se umplu imediat de aroma de prajituri, lemn de brad si povestile bunicilor despre sarbatoarea de Craciun.






16 comentarii:

DiaMar bucataria galbena spunea...

M-am regasit in aceste cuvinte minunate.

Maga Craciunului ne aduce an de an clipe minunate alaturi de cei dragi.Sa ne bucuram de ele si sa le purtam in suflet tot anul.Sarbatori fericite.

Dan spunea...

De câte ori n-am trait si eu povestea asta...

minoki spunea...

Dia, iti doresc sarbatori linistite si tie alaturi de cei dragi!

minoki spunea...

Dan, cred ca este povestea multora dintre noi. Sarbatori fericite!

Ioana spunea...

Minoki, povestea e inspirata de copilaria ta? Foarte frumos ai scris! Craciun fericit cu sanatate si fie ca Mosul cel bun si bland sa iti aduca ce iti doresti tu mai mult si mai mult! Te pup

minoki spunea...

Ioana , mereu in aceasta perioada imi amintesc de copilarie, de cat de simplu si frumos era totul pe atunci, dar , cum ii spuneam si lui Dan, cred ca aceasta a fost copilaria multora dintre noi.

florinash spunea...

O copilarie de care imi aduc aminte cu MULTA PLACERE!Ai reushit sa ma intorci ''in timp''dar MULTUMESC CERULUI,ca inca ma mai simt copil.Emotionanta povestioara ta! Sa-ti(sa va) aduca mosul tot ce iti(va) doritzi voi mai mult!!!!

Andra spunea...

Seara bună!

Sărbători liniștite, călduroase și pline de zâmbete să ai! Să ne auzim cu bine într-un an mai reușit decât toți ceilalți la un loc!

Cu gânduri bune,

minoki spunea...

Florinash, multumesc de urari. Si voi sa aveti sarbatori linistite!

minoki spunea...

Andra, Doamne ajuta! Sarbatori fericite iti doresc si tie, si un an mai bun!

georgiana spunea...

ah, copilăria asta! s-a dus precum un vis frumos!ce-mi mai plăcea și mie să merg cu colindul... făceam repetiții de la începutul lui decembrie :) Plăcute aminiri, da.
Minoki, dacă nu ne mai întâlnim pe aici, îți zic de pe acum sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi ție! și poate la anul ne-om și întâlni!
te pupăcesc!

minoki spunea...

Georgiano, sper sa ne mai intalnim macar pe aici pe blog daca in realitate nu am apucat pana acum , desi vecina de blog (si bloc)mai aproape decat mine nu cred ca ai. Te pup si iti doresc si eu sa ai sarbatori de vis!

Mirela spunea...

Sărbători minunate, în sunet de colinde, miros de brad și cozonaci, clinchet de clopoței argintați și zeci de daruri sub pom. Bucurie alături de cei dragi și sănătate cât cuprinde! Crăciun luminos! :)

minoki spunea...

Iti multumesc din suflet, si eu iti urez la randu-mi, sarbatori linistite alaturi de cei dragi!

Ninulescu spunea...

Sarbatori fericite, Minoki !

minoki spunea...

La fel si tie, Ninu!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu